Portefeuillehouder
Gerda ter Denge

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Het programma Zorg voor wie dat nodig heeft is erop gericht om te werken vanuit de bedoeling en in te zetten op preventie, normaliseren en de-medicaliseren, om zo maatschappelijke effecten in het sociaal domein te realiseren. De urgentie voor deze manier van werken komt onder meer naar voren in het onderzoek dat we hebben uit laten voeren om de demografische ontwikkelingen te koppelen aan het verwachte zorggebruik op het gebied van de Wmo. Willen we zorg kunnen blijven bieden aan inwoners die dat nodig hebben, dan moet het dus anders. Daarom werken we aan een veranderend zorglandschap.


In 2018 werd duidelijk dat er grote tekorten zijn op het sociaal domein in de maatwerkvoorzieningen Wmo en Jeugd. Deze tekorten maken de urgentie om te komen tot een transformatie in het sociaal domein nog groter. Daarom is de inzet binnen het programma ‘Zorg voor wie dat nodig heeft’ vooral gericht op de sturing vanuit de transformatie.  Dit doen we onder andere door te sturen als onderdeel van het reguliere werk, oftewel actieve casusregie. Voormekaar werkt volgens een uitvoeringsvisie, waarin helderheid wordt gegeven waar Voormekaar voor staat. Er wordt invulling gegeven aan de begrippen normaliseren, de-medicaliseren, werken vanuit de bedoeling en doen wat echt nodig is. Een implementatiemanager biedt ondersteuning bij de doorontwikkeling van Voormekaar. 


Daarnaast is de gunning van de nieuwe contracten voor Wmo (inclusief Wonen) en Jeugdhulp definitief. De implementatiefase is in volle gang, ter voorbereiding op de ingangsdatum van 1 juli 2022. Met een overzichtelijker zorglandschap zetten we in op een betere en efficiëntere samenwerking tussen zorgaanbieders, gemeenten en de sociale basis waar ook de algemene voorzieningen in de wijken en kernen onderdeel van zijn. 

De inzet van meer algemene voorzieningen in een wijk of kern draagt bij aan de transformatie in het sociaal domein. In september 2021 zijn we gestart met twee dorpskamers in de kernen Neede en Eibergen.  De dorpskamer is een voorziening voor inwoners die behoefte hebben aan een praatje, een kopje koffie, een leuke activiteit of vrijwilligerswerk maar waarvoor de geïndiceerde dagbesteding een te zwaar middel is. Een dorpskamer voorziet in deze behoefte. Het is een ontmoetingsplek voor iedereen. Inwoners en organisaties ontmoeten elkaar en geven mensen de kans zich te ontwikkelen en (weer) mee te doen. Er zijn professionals aanwezig die begeleiding kunnen bieden aan inwoners die dat nodig hebben. Op basis van een eerste evaluatie zijn we voorzichtig positief over het effect dat de dorpskamer heeft op onze inwoners. In een half jaar tijd zijn al mooie resultaten bereikt, echter is een half jaar een te korte periode om tot een zorgvuldige afweging te komen of we de dorpskamers willen behouden. Om die reden is besloten om financiering met een half jaar te verlengen. 

Geld (indicator)

R

Geld (toelichting)

 Voor de formatie van Voormekaar resteerde vanuit 2021 nog € 521.000. Deze middelen worden ingezet voor tijdelijke inzet op de Voormekaarteams ( gebaseerd op formatieonderzoek), de implementatie van de nieuwe inkoop en een versterking van het welzijnswerk.