Passend wonen

Wat speelt er?

Terug naar navigatie - Wat speelt er?
  • Berkelland krijgt een 8,2 voor leefbaarheid van onze inwoners. Dat willen we zo houden. Een belangrijke randvoorwaarde voor een goede leefbaarheid is een passende woning. Om de leefbaarheid voor alle inwoners, bestaand en nieuw, op peil te houden moeten we er samen voor zorgen dat er voldoende woningen zijn en dat die kwalitatief goed zijn. Een woning moet passen bij de levensfase van haar bewoners en een steentje bijdragen aan een beter klimaat.
  • De vraag naar woningen is momenteel groter dan het aanbod. Hoge huizenprijzen, torenhoge prijzen voor bouwmaterialen en tekort aan bouwpersoneel zorgen ervoor dat vooral jongeren moeilijk aan een (huur) woning kunnen komen. Ook zien we dat senioren die willen doorstromen geen passende woning kunnen vinden. We voegen woningen toe om vraag en aanbod weer in balans te brengen. Hierbij willen we ook een aantrekkelijk vestigingsklimaat bieden voor toekomstige nieuwe inwoners van buiten de huidige dorpskernen.
  • Op korte termijn groeit het aantal huishoudens in Berkelland. Dit is nu te merken aan de grote vraag naar woningen. In Berkelland worden minder mensen geboren dan dat er overlijden. Dat betekent dat de groei komt door (buitenlandse) migratie. Op langere termijn krijgt de gemeente te maken met eerst een afname in bevolking maar door kleiner wordende huishoudens zal de afname in huishoudens pas later inzetten.
  • Op 7 maart 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met de regionale Woonagenda. In deze Woonagenda zijn 3-O (ondernemers, organisaties en overheid) brede afspraken gemaakt aan de hand van 4 programmalijnen:
    • Vergroten woningvoorraad en versnelling productie
    • Investeren in kwaliteit bestaande woningvoorraad
    • De Achterhoek, een plek voor iedereen
    • Wonen als integrale gebiedsopgave
  • De regionale Woonagenda heeft een vervolg gekregen in een Woondeal met het Rijk en de provincie Gelderland. Deze Woondeal is op 8 maart 2023 ondertekend. In de Woondeal is onder andere opgenomen dat Berkelland tot en met 2030 minimaal 875 woningen toevoegt. Hiervan zijn 291 sociale huurwoningen. We streven naar een jaarlijks constante en gemiddelde toevoeging van 100 tot 120 nieuwe woningen, inclusief woonzorgwoningen.
  • Het Rijk heeft 6 programmalijnen onder het overkoepelende thema de Nationale Woon- en Bouwagenda. Deze programmalijnen worden lokaal verwerkt. Een voorbeeld hiervan is de Woondeal. 
  • Een andere uitwerking van de Rijks programmalijnen is de Wet regie op de volkshuisvesting. Hierin is onder andere opgenomen dat alle gemeenten een wonen en zorgvisie moeten hebben als onderdeel van het toekomstige volkshuisvestingsprogramma onder de omgevingsvisie.
  • Zelfredzaamheid en langer zelfstandig wonen worden steeds belangrijker. Ook in Berkelland krijgen we steeds meer oudere inwoners die steeds ouder worden. Hier horen ook activerings- gezondheids-, welzijns-, ondersteunings- en zorgvragen bij. Dit terwijl de personele capaciteit dalende is. Dit geldt ook voor andere zorgdoelgroepen dan alleen ouderen. De uitgangspunten van het nieuwe Rijksbeleid voor ouderen zijn in steeds toenemende mate zo lang mogelijk zelf, thuis of digitaal geholpen te worden. Er zal een vraag ontstaan naar tussenvormen tussen thuis en verpleeghuisplekken: geclusterd wonen. Hier moeten we ruimte aan bieden in een schaarse ruimte.
  • Er liggen stevige opgaven voor de bestaande woningen in Berkelland. Bijna 60% van de woningen in Berkelland is 40 jaar of ouder. Er ligt een opgave in het verbeteren van woningen.
  • De wijk Neede Noord Oost ondergaat de komende jaren (tot en met 2030) een metamorfose door een integrale wijkaanpak. We werken samen met bewoners en ProWonen aan deze wijkontwikkeling.
  • Op 1 januari 2024 gaat de nieuwe omgevingswet van start. Dit heeft grote invloed op onze processen.
  • Op 1 juli 2023 treedt de wet goed verhuurderschap in werking. Met de invoering van deze wet wil men het gedrag van verhuurders op de (krappe) woningmarkt normeren en misstanden voorkomen. Er gaat een landelijke (basis)norm voor goed verhuurderschap gelden. Gemeenten krijgen hiervoor een aantal taken/bevoegdheden. Hieronder valt onder andere het instellen van een meldpunt en het aanwijzen van bevoegde toezichthouders. De uitrol van deze wet kan zorgen voor uitvoeringskosten. In 2023 en 2024 werken geven we invulling aan deze nieuwe wet. 

Nieuw Beleid

Terug naar navigatie - Nieuw Beleid

Volkshuisvestingsprogramma

In de wet versterking regie volkshuisvesting is opgenomen dat gemeenten vanaf 2026 een volkshuisvestingsprogramma moeten hebben. Dit programma vervangt de woonvisie en krijgt een plek in de beleidscyclus van de Omgevingswet. De wonen, welzijn en zorgvisie is ook onderdeel van dit volkshuisvestingsprogramma. In 2024 werken we een volkshuisvestingsprogramma uit. Hierbij maken we gebruik van het reguliere budget binnen het programma Passend wonen.

 

Wet goed verhuurderschap

Op 1 juli 2023 treedt de wet goed verhuurderschap in werking. Met de invoering van deze wet wil men het gedrag van verhuurders op de (krappe) woningmarkt normeren en misstanden voorkomen. Er gaat een landelijke (basis)norm voor goed verhuurderschap gelden. Gemeenten krijgen hiervoor een aantal taken/bevoegdheden. Hieronder valt onder andere het instellen van een meldpunt en het aanwijzen van bevoegde toezichthouders. De uitrol van deze wet kan zorgen voor uitvoeringskosten. In 2023 en 2024 werken geven we invulling aan deze nieuwe wet.  Het Rijk stelt hiervoor via de algemene uitkering middelen beschikbaar. Hierdoor is deze ontwikkeling budgettair neutraal.