Wij stimuleren inwoners om maximaal te participeren in de samenleving. (070.020.020)
Omschrijving (toelichting)
Vanuit de Berkellandse visie dat iedereen kan participeren naar vermogen, zetten wij er op in dat alle inwoners hier zo goed mogelijk toe in staat worden gesteld. Daarbij is het streven dat kwetsbare inwoners zoveel mogelijk in hun eigen, lokale, omgeving kunnen werken. Hiertoe investeren wij al geruime tijd in lokale initiatieven, zoals Parlijn, Kringloop Warm en Darba Vieta (voormalig Martins Lijstenmakerij). De komende periode willen wij gebruiken om het aantal lokale initiatieven uit te breiden.
Ten aanzien van de taakstelling Nieuw beschut werk, wordt bezien of het bestaande beleid nog steeds passend is en of er mogelijk andere oplossingen zijn om betreffende inwoners een geschikte werkplek te bieden.
De meedoengroep kenmerkt zich door de afstand tot de arbeidsmarkt. Het is voor deze inwoners niet realistisch om te verwachten dat zij een duurzame arbeidsovereenkomst aangaan. Wij vragen deze doelgroep om, zover mogelijk, wel mee te doen aan de maatschappij door bijvoorbeeld laagdrempelig vrijwilligerswerk te doen of deel te nemen aan dagbesteding of zelfontplooiingsactiviteiten. We zetten er op in om dit met Fijnder te continueren.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
Onder dit speerpunt vallen de uitgaven en activiteiten in relatie tot het uitvoeren van een tweetal SW (Sociale Werkvoorziening) taken die voortvloeien uit de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). De eerste taak heeft betrekking op het organiseren van vervoer van de doelgroep met een SW indicatie en de tweede heeft betrekking op het uitvoeren van Arbo werkzaamheden in relatie tot de doelgroep.
Fijnder is in 2022 ontstaan uit onder andere SDOA en Werkbaan Oost. Het uitvoeren en bekostigen SW-arbo-werkzaamheden was nog niet helemaal duidelijk belegd en afgesproken tussen de gemeente Berkelland en Fijnder Intussen is duidelijk geworden dat de zowel de uitvoering van SW-arbo-taken en de bekostiging volledig voor rekening van Fijnder komt. Dit gaat mee in de totale financiering van Fijnder en de financiering hoeft niet langer onderdeel te zijn van dit speerpunt.
Verder neemt de uitstroom van het aantal medewerkers met een SW-indicatie steeds verder toe. Aangezien de WSW sinds 2015 'bevroren' is, vindt er geen nieuwe instroom meer plaats. Dit betekent dat er ook minder inzet van vervoersvoorzieningen nodig is dan verwacht.
Geld (indicator)
Geld (toelichting)
Er zijn en komen geen uitgaven meer voor SW-arbo-taken zie onderdeel kwaliteit. De inzet van de vervoersvoorziening voor de SW-doelgroep is € 30.000 minder dan begroot. Aantal vervoersbewegingen is afgenomen door minder SW-doelgroepen.