Omschrijving (toelichting)

We zetten de aanpak voort waarin de samenleving, onze partners, het eigen netwerk én de individuele inwoners een gezamenlijke rol en gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben. Hulp en ondersteuning zijn hierin niet een doel, maar een middel voor inwoners die het (nog) niet lukt op eigen kracht volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Ondersteuning is nadrukkelijk gericht op versterking van de eigen kracht. Daarmee blijft onze focus gericht op onze integrale toegang (Voormekaar en Fijnder), het resultaatgerichte werken en de samenwerking tussen voorliggende voorzieningen en zorgaanbieders. 
Er komt nieuwe landelijke wetgeving op het gebied van de Jeugdwet (jeugdbescherming, hervormingsagenda) aan. Dit betekent dat er voor de Jeugdwet een scherper kader komt waar we als gemeente voor verantwoordelijk zijn. Deze landelijke wetgeving is van grote invloed op het werk van het Voormekaar team, hoe we inkopen en welke zorg onder de Jeugdwet blijft vallen. We volgen de landelijke ontwikkelingen op de voet, beïnvloeden deze waar het kan en anticiperen daarop.

Als gemeente zijn we gedeeltelijk verantwoordelijk voor de zorg die jeugdigen nodig hebben op school. Wanneer meerdere leerlingen van dezelfde school jeugdzorg ontvangen kan dit wellicht effectiever georganiseerd worden met één hulpverlener op de school. Landelijk en regionaal zien we een ontwikkeling van individuele naar collectieve zorg, via het onderwijsjeugdarrangement (OJA). Door middel van een pilot in Achterhoeks verband en vaststelling van een kader voor collectieve zorg willen we een ontwikkelslag maken naar normaliseren en minder individuele ondersteuning.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De regionale inkoop jeugdwet is vanaf 1 juli 2022 ingegaan. 59 (samenwerkingsverbanden van) aanbieders verzorgen nu de specialistische jeugdzorg die wordt ingezet via Voormekaar, huisartsen, gecertificeerde instellingen en medisch specialisten. Er heeft een goed bezochte netwerkmarkt in het begin van het jaar plaatsgevonden waarin de lokale sociale basis, Voormekaar en de gecontracteerde zorgaanbieders elkaar hebben ontmoet. Een goede samenwerking tussen voorliggende en specialistische voorzieningen leidt tot vroegsignalering van problematiek enerzijds en normaliseren anderzijds. Tevens zijn vanaf 2023 de nieuwe contracten ingegaan met aanbieders van hoogcomplexe jeugdzorg met verblijf. Samen met de aanbieders van Gezins- en Woonvormen (GWV) en hoogcomplexe jeugdzorg met Verblijf (HCV) organiseren we als Achterhoekse gemeenten een 'gezamenlijke voordeur' voor jeugdhulp met verblijf. Zodat iedere jeugdige die onverhoopt (tijdelijk) niet thuis kan wonen een woonomgeving met begeleiding krijgt die goed aansluit op de individuele behoefte. Vanaf 2023 is landelijk een verhoging van de pleegzorgvergoeding met 14,3 % doorgevoerd. Deze indexatie hebben wij tevens doorgevoerd in de contracten met onze pleegzorgaanbieders.

 

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

De kosten voor pleegzorg zijn opgehoogd met een bedrag van € 18.500 als gevolg van de indexatie van de pleegzorgvergoeding. 

De kosten voor hoogcomplexe jeugdzorg met verblijf pakken budgettair neutraal uit.