Omschrijving (toelichting)

Wij zijn er voor onze inwoners als zij ondersteuning nodig hebben. Wij vinden het belangrijk dat deze ondersteuning aansluit bij het individu. We kijken daarbij eerst naar oplossingen en mogelijkheden dichtbij huis in de vorm van voorliggende en/of algemene voorzieningen en met behulp van familie en naasten. Daar waar het echt niet kan of moeilijker gaat, bieden we passende ondersteuning in de vorm van een maatwerkvoorziening (hulp-op-maat). Uitgangspunten zijn: zo licht, zo kort en zo dichtbij mogelijk. Inwoners kunnen daarbij gebruikmaken van ingekochte zorg en ondersteuning (Zorg in Natura) of zij kopen deze zorg en ondersteuning zelf in (Persoonsgebonden budget). Wij zullen samen met de inwoner zorgvuldig afwegen wat het best passend is. Verder gaan we met de volgende acties aan de slag: 

  • Om vanuit de inzet op preventie de zelfredzaamheid te stimuleren, is het belangrijk dat we ons als gemeente ook gaan richten op andere manieren van ondersteunen van onze inwoners. De focus verschuift hiermee van symptoom of ziektebestrijding naar het bevorderen en herstellen van het zelfstandig functioneren van ouderen in hun eigen leefomgeving. Wij bieden daarvoor eerst zogenoemde herstelgerichte ondersteuning, ook wel reablement, in plaats van bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning.
  • In Berkelland werken we met de omgekeerde verordening, waarin de hulpvragen van inwoners en de effecten van maatschappelijke ondersteuning voor inwoners centraal staan en niet de wetten en regels. De verordening biedt een goede basis voor integraal werken en is in begrijpelijke taal geschreven. We willen de beleidsregels zo goed mogelijk op deze omgekeerde verordening aan laten sluiten. 
  • Niet alle hulpmiddelen worden door de gemeente vergoed. Soms vindt de gemeente een hulpmiddel 'algemeen gebruikelijk' en kent zij deze voorziening niet toe. Ook voorzieningen bij instellingen, zoals duo-fietsen, vallen niet onder de Wmo. Soms kunnen mensen dan een beroep doen op fondsen. We gaan inwoners daarom meer wijzen op de mogelijkheden van fondsenwerving.
  • Met Prowonen maken we samenwerkingsafspraken om de uitgaven voor woningaanpassingen te verlagen. We streven daarin onder andere naar een duurzamere inzet van reeds aangepaste woningen, afspraken over de verdeling van kosten bij het aanpassen van huurwoningen en de mogelijkheden van urgentie als iemand ongeschikt woont, ter voorkoming van woningaanpassingen.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Op 1 januari 2020 is het abonnementstarief definitief ingegaan. Elke inwoner betaalt sindsdien een eigen bijdrage van € 19 per maand ongeacht het aantal ondersteuningen die zij ontvangen en ongeacht het inkomen. Hierdoor hebben we een toename gezien in het aantal inwoners die een indicatie voor hulp bij huishouding aanvragen. In de eerste helft van 2023 zien we de stijgende lijn stabiliseren. Wel zien we dat de kosten voor hulp bij huishouding oplopen door een wijziging in de CAO. Op de vervoersvoorzieningen zien we ook een stijging van de kosten vanwege een wijziging in de CAO en de oplopende brandstofprijzen. Daarnaast zien we steeds meer aanvragen voor woningaanpassingen, waardoor de kosten toenemen. Ook dit lijkt in de eerste helft van 2023 te stabiliseren. Met Voormekaar en de woningcorporatie zijn afspraken gemaakt over woonvoorzieningen in huurwoningen en de toewijzing daarvan. 

Het blijft in de praktijk lastig om inwoners te motiveren om het op eigen kracht en met eigen middelen te organiseren.

Vanaf maart 2023 zetten we in op herstelgerichte ondersteuning. Deze ondersteuning richt zich op mensen van 60 jaar of ouder, met als doel om het explosief spiervermogen op te bouwen. Met deze ondersteuning zetten we op een andere manier in op het uitgangspunt 'zo zelfstandig mogelijk leven'. Inmiddels zijn er twee groepen gestart met circa 20 deelnemers. Binnenkort vindt er een tussenevaluatie plaats. 

Geld (indicator)

R

Geld (toelichting)

Bij de perspectiefnota 2024 is door het college besloten om het VNG voorspelmodel Wmo te gebruiken voor de begroting. Aanleiding is dat het voorspelmodel rekening houdt met de demografische ontwikkelingen in onze gemeente. We verwachten dat deze ontwikkelingen van invloed zijn op onze toekomstige Wmo uitgaven. De uitkomst is dat we € 380.000 toevoegen aan de begroting voor Wmo Zorg in Natura. 

We zien een stijging van € 300.000 voor de huishoudelijke ondersteuning door tariefstijgingen als gevolg van de nieuwe cao. Daarnaast zien we de kosten voor ZOOV vervoer toenemen met een bedrag van € 68.000. Hier hebben we bij de opzet van de nieuwe inkoop al rekening mee gehouden. Bij beiden gaat het om open-einde-regelingen. 

In het eerste half jaar van 2023 is er een toename in het aantal PGB’s voor individuele ondersteuning en dagbesteding. Naar alle waarschijnlijkheid is dit een gevolg van de nieuwe inkoop Jeugdhulp en Wmo. 

In de jaarrekening 2022 is de eenmalige baat uit de afrekening met Doetinchem aangaande beschermd wonen 2021 overgeheveld naar 2023. Het gaat om een bedrag van € 256.000.