Omschrijving (toelichting)

Voor de komende jaren zien we een nieuwe ontwikkeling op ons af komen: de doordecentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Hierbij komt de verantwoordelijkheid voor deze inwoners bij ons als lokale gemeente te liggen. Uitgangspunt bij deze transformatieopgave is dat mensen met een psychische kwetsbaarheid een zo normaal mogelijk leven moeten kunnen leiden, waarbij ondersteuning zoveel mogelijk in een eigen gekozen leefomgeving wordt geboden. Dit betekent dat zij veel meer (zelfstandig) wonen in een wijk en veel minder in een instelling voor beschermd wonen. We maken dit mogelijk door onze voorzieningen in de sociale basis door te ontwikkelen, aandacht te hebben voor geschikte woningen en door onze toegang hierop in te richten. Daarnaast houden we oog voor de leefbaarheid in onze wijken.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De invoering van het woonplaatsbeginsel voor beschermd wonen is wederom uitgesteld naar 1 januari 2025. Dit weerhoudt ons er niet van om ons lokaal voor te bereiden op de transitie van beschermd wonen naar beschermd thuis. Sinds 1 januari 2022 kunnen inwoners die in aanmerking komen voor beschermd wonen terecht bij Voormekaar. Het biedt ons de mogelijkheid om meer gevarieerde lokale voorzieningen in te zetten bij de groep mensen met een psychische kwetsbaarheid. We werken nauw samen met de regio Achterhoek. Uitstromen naar passende (reguliere) huisvesting kan alleen als deze beschikbaar is en voorzien wordt van lokale ‘leun- en steunmaatregelen’ zoals goede nazorg, terugvalpreventie of een laagdrempelige inloopvoorziening in de sociale basis zoals de dorpskamer. 

We onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om regulier wonen meer beschikbaar te maken voor de mensen met een psychische kwetsbaarheid, bijvoorbeeld in de vorm van flexwonen of Housing First. De pilot Housing First is na een succesvol jaar verlengd t/m december 2023. Daarnaast werken we in de regio Achterhoek aan een nieuwe vorm van bemoeizorg, waarbij we ook ervaringsdeskundigen inzetten. 

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Het budget voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang ligt op dit moment nog bij centrumgemeente Doetinchem.