Omschrijving (toelichting)

We zorgen voor een goede uitvoering van de nieuwe Wet Inburgering. Gemeenten zijn met deze wet verantwoordelijk voor een passend inburgeringsstelsel en de werkwijze die we hiervoor hebben ingezet moeten we borgen. Deze werkwijze bestaat uit een professionele en vrijwillige pijler, die er samen voor moeten zorgen dat de inburgeraar zich welkom voelt in de gemeente. De professionele pijler bestaat uit huisvesting (ProWonen), voorzien van inkomen en begeleiding naar (vrijwilligers)werk (Fijnder), maatschappelijke begeleiding (Interbeek Support) en inburgering (diverse aanbieders). 
We hebben ook oog voor de groep die het niet lukt om alle stappen uit het inburgeringstraject te lopen, de zogenaamde ondertussengroep. Voor inburgeraars onder de nieuwe wet geldt dat ze minder snel ontheffing kunnen krijgen van de inburgeringsplicht en de routes beter aansluiten bij het niveau. De z-route is ontworpen voor de inburgeraar voor wie Nederlands op B1-niveau te hoog gegrepen is. In deze route wordt onderwijs in de Nederlandse taal op een praktische manier aangeboden zodat zij wel zelfredzaam worden.

Kwaliteit (indicator)

R

Kwaliteit (toelichting)

De huisvesting van statushouders is een opgave van ProWonen en de gemeente. In de eerste helft van 2023 zijn 23 van de taakstelling van 53 statushouders gehuisvest. Dit heeft impact op de begroting voor de inburgeringswet, omdat er daardoor minder inburgeraars kunnen starten met het inburgeringstraject dan waar we rekening mee hadden gehouden.

Geld (indicator)

R

Geld (toelichting)

Het verschil tussen de totale begroting voor 2023 en de (verwachte) uitgaven is € 347.647. Bij het opmaken van de jaarrekening voor 2022 hebben we geconstateerd dat we een projectreserve hebben opgebouwd van € 248.000 voor de inhaalslag inburgering. De taakstelling voor de tweede helft van 2023 is verhoogd naar 68 en we moeten nog 30 mensen huisvesten van de taakstelling van de eerste helft van het jaar. Hier kunnen we deze projectreserve voor inzetten.