Portefeuillehouder
Gerda ter Denge

Voorbeelden hiervan zijn: Hulp bij huishouding, begeleiding, woonvoorzieningen en vervoersvoorzieningen.
Inwoners worden gestimuleerd om de eigen regie en verantwoordelijkheid voor het leven te blijven organiseren. In de Verordening 2021 heeft dit ook een prominente rol gekregen. Bij het indiceren van Hulp bij huishouding wordt gebruik gemaakt van het HHM normenkader. In dit kader worden de eigen mogelijkheden meegenomen in het toekennen van de indicatie.
Voormekaar zorgt met actieve casusregie voor passende ondersteuning aan inwoners (zo licht, zo kort en zo dichtbij mogelijk). Dit is onder andere mogelijk doordat Voormekaar in elke kern onderdeel uitmaakt van een sterk netwerk van inwoners en professionals. En door het effect van ingezette zorg te evalueren met inwoner en zorgverlener.
De voorbereidingen worden getroffen voor een nieuwe vorm van Inkoop voor de Wmo, Jeugd en de Hulp bij huishouding. Met de vernieuwde inkoop strategie wordt de benodigde transformatie van de zorg voor het deel inkoop vorm gegeven. Hierbij is het voornemen om af te stappen van het Open House model. Meerjarige contracten worden afgesloten met een beperkt aantal aanbieders, aangevuld met mogelijkheden voor specifieke kortdurende afspraken en lokale ruimte voor verdere innovatie. Daarbij wordt de contractering ingericht op resultaten uitgaande van wat de inwoners in de verschillende gemeenten nodig hebben om mee te doen in de samenleving. Met de inkoop wordt daarnaast beoogd meer grip op financiën te realiseren.



Toelichting

G

Kwaliteit

Voormekaar is verantwoordelijk voor de toewijzingen Wmo en Jeugd. 
Op 1 januari 2020 is het abonnementstarief definitief ingegaan. Elke inwoner betaalt een eigen bijdrage van €19,00 per maand ongeacht het aantal ondersteuningen die zij ontvangen en ongeacht het inkomen. Hierdoor is er een toename gekomen in het aantal inwoners die een indicatie voor de hulp bij huishouding aanvragen. Het is in de praktijk lastiger om inwoners te motiveren om het op eigen kracht en met eigen middelen te organiseren. Inwoners geven aan een dief van eigen portemonnee te zijn als ze het op eigen kracht, zelfstandig en onafhankelijk regelen. Sinds de tweede helft van 2020 werken we met een normenkader voor de huishoudelijke ondersteuning. Hiermee voldoen we aan de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) door bij het resultaatgerichte indiceren ook tijdseenheden toe te voegen. Ook zien we dit normenkader als een middel om de kosten beheersbaar te houden. Corona heeft ook in de eerste helft van 2021 invloed gehad op de manier waarop ondersteuning is geleverd door aanbieders en door VMK-teams. Vanuit de regio is in goede afstemming met aanbieders invulling gegeven aan de opgave om ook in deze tijd de zorg te bieden die nodig is.

Op het gebied van de sturingsmaatregelen zijn een aantal projecten vertraagd, of gefaseerd gestart. Dit geldt voor het vrijwilligersplatform, het steunpunt Mantelzorg, arbeidsmatige dagbesteding en de dorpskamer. In de verantwoordingsrapportage over 2020 is toegelicht wat de achtergrond is in deze vertraging. De voornaamste oorzaak is het effect van corona, waarin het juist lastig was om laagdrempelige en informele ondersteuning te versterken. Hier wordt in de tweede helft van 2021 sterk op ingezet, maar heeft naar verwachting wel een (financieel) effect. 

G

Tijd

De dienstverlening van VMK en van de aanbieders die zorg vanuit de Wmo leveren, is door Corona op een andere manier geleverd. Niet noodzakelijke zorg is soms uitgesteld, noodzakelijke zorg is op een andere manier vormgegeven. Dankzij versoepeling van de maatregelen wordt zorg en ondersteuning, met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen, met terughoudendheid weer fysiek ingezet. Dat geldt ook voor de inzet van Voormekaar. 

R

Geld