Portefeuillehouder
Gerda ter Denge

We hebben het budget voor recreatie en toerisme met een derde verlaagd (bijna € 20.000). We blijven meedoen in de regionale vrijetijdsagenda. En geloven in een sterke regionale toeristische sector, waar onze lokale ondernemers baat bij hebben. Er is nu geen ruimte meer voor bijdragen aan (lokale) initiatieven die buiten deze regionale agenda vallen.

Ook stoppen we met de regiocoördinator Toerisme en besparen daarmee € 53.000. Deze coördinator had tot nu toe een belangrijke rol in het aanjagen van productverbetering en -ontwikkeling bij onze lokale toeristische ondernemers en instellingen en was een sparringpartner voor onze lokale ondernemers. We gaan ervan uit dat onze toeristische ondernemers zelf nu de handschoen oppakken en verder werken aan productontwikkeling en kwaliteitsverbetering. Ook onze medewerker toerisme en recreatie speelt hierin een belangrijke rol. We gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden om verbinding en ontwikkeling te realiseren, wellicht via een (nieuw of bestaand) platform. We blijven inzetten op het sterke (toeristische) merk Achterhoek, regionale samenwerking en de Stichting Achterhoek Toerisme via de Vrijetijdsagenda, want we zien dat de Achterhoek een sterk merk is en onze lokale ondernemers daar ook de vruchten van plukken.



Toelichting

O

Kwaliteit

In de eerste helft van 2021 is er een afstudeerstagiair aan de slag gegaan met een onderzoek naar de toeristische ontwikkelpotentie van Neede. Hier bleek in het najaar van 2020 behoefte aan te zijn bij de samenleving van Neede. Verder is actie ondernomen voor de ruiterroute in Rekken en zijn voorbereidingen getroffen voor het updaten van het geologisch natuurpad in Neede. De voorbereidingen voor het Berkelfestival (dat vanwege coronamaatregelen een jaar is uitgesteld) zijn ook in volle gang. Hiervoor wordt samengewerkt met het Openluchttheater in Eibergen. Op beleidsmatig niveau is het conceptstuk 'Beleef het in Berkelland' besproken met een aantal raadsleden en ondernemers. Naar verwachting wordt het stuk in september aangeboden aan de gemeenteraad ter vaststelling. Aan de actualisatie is een uitvoeringsprogramma gekoppeld. Om dit programma vanaf de tweede helft van 2021 te kunnen uitvoeren, is via de perspectiefnota een eenmalige financiële bijdrage gevraagd. 

Op regionaal niveau worden via de Vrijetijdsagenda diverse projecten uitgevoerd. Zo zijn er webinars gehouden voor ondernemers, wordt een onderzoek naar de vitaliteit van dagrecreatie voorbereid, worden bedrijven uit de vrijetijdssector gescand op toegankelijkheid (onbeperkt genieten in de Achterhoek) en lopen er gesprekken met de provincie over een vitaliteitsprogramma verblijfsrecreatie op Achterhoek niveau. Via campagnes zoals #zoveelomnaaruittekijken en #odeaanhetlandschap (incl. Silo Art Tour) wordt via Stichting Achterhoek Toerisme bijgedragen aan de zichtbaarheid van de Achterhoek. 

G

Tijd

O

Geld