Portefeuillehouder
Gerda ter Denge



Toelichting

G

Kwaliteit

Er zijn in 2021 tot nu toe 14 projecten vanuit de subsidieregeling “Landschap en Biodiversiteit” uitgevoerd en opgeleverd. Het zijn vooral projecten waarbij er landschapselementen zijn aangelegd. Zoals houtsingels, poelen, struweelhagen, hoogstamfruitboomgaarden, solitaire bomen en bomenrijen. Deze projecten liggen zeer verspreid in de gemeente Berkelland. Ze zorgen voor een herstel van de landschapstypen en voor een verbetering van de biodiversiteit.

In 2021 hebben we tot nu toe 7 km aan bermen hersteld met en breedte van gemiddeld 3m. Deze bermen zijn grotendeels aangeplant met bomen en/of struiken. Ook deze herstelde landschapselementen zorgen voor een herstel van het landschap en de biodiversiteit.

Met ‘Meer bomen in Berkelland’ is het doel om voor iedere Berkellander 1 boom te planten. Het plan is gericht op natuurbewustzijn, biodiversiteit en CO2 reductie. Het bestaat uit de volgende 4 onderdelen:

1. Een boom voor elk Berkellands gezin: De start is in het najaar van 2021 en loopt door tot en met 2025.
2. Actie boomwensplekken. De planning is om dit in de periode najaar 2021-voorjaar 2022 te realiseren.
3. Brede bermen inplanten met bosplantsoen  (eventueel in samenwerking met scholen e.d.). We planten ongeveer 39.000 struiken. Een deel hiervan is in het voorjaar in gepland, in het najaar zal er verder worden geplant.
4. Ruimte bieden voor een nieuw gedenkbos: er is inmiddels een initiatief in ontwikkeling voor een gedenkbos bij Geesteren.

Afgelopen twee jaar is 30km1 landschapselement berm hersteld van gemiddeld 3 meter breed. Het weer kadastraal uitzetten van de bermen wordt verricht door het kadaster. De kastanje houten palen komen 10-15 centimeter op gemeentegrond te staan om een fysieke afbakening te waarborgen.
Veel bredere bermen worden ingeplant met bomen en/of struiken of gaan ecologisch beheerd worden volgens ecologisch bermbeheerplan als kruidenrijke berm.

G

Tijd

O

Geld