Deze perspectiefnota is een document dat is opgesteld in de periode tussen twee colleges in. Er is nog geen zicht op een eventueel nieuwe indeling van de begroting en het is ook nog onduidelijk welke keuzes gemaakt zullen worden. De indeling van de perspectiefnota volgt daarom de indeling van de vastgestelde begroting 2022. De perspectiefnota is ook beleidsarm. Dit betekent dat er geen nieuwe wensen en investeringen in zijn verwerkt. In deze perspectiefnota beperken we ons tot de autonome ontwikkelingen. Het gaat hier om ontwikkelingen die voortvloeien uit bestaand beleid en waar we op dit moment geen invloed op uit kunnen oefenen. Deze ontwikkelingen zijn in enkele gevallen nog wel beïnvloedbaar door het beleid te wijzigen.
De perspectiefnota begint met het weergeven van de situatie. Hierin geven we aan welke ontwikkelingen en besluiten tot de huidige situatie hebben geleid. Vervolgens geven we per onderdeel een korte toelichting. In de programma's komen de verschillende onderdelen (indien van toepassing) terug en wordt er dieper op ingegaan.
De perspectiefnota is de kadernota voor de begroting 2023 en de meerjarenbegrotingen 2024 tot en met 2026. In de perspectiefnota zeggen we niets over het lopende begrotingsjaar 2022. Dit doen we in de bestuursrapportage 2022. We hebben wel gekeken naar de ontwikkelingen die we in 2022 zien en die naar onze mening een structureel effect hebben. Deze zijn verwerkt in de perspectiefnota onder autonome ontwikkelingen. Bij de programma's worden deze ontwikkelingen toegelicht.
Deze perspectiefnota kent 2 bijlagen.
In bijlage 1 staat de stand van zaken met betrekking tot de bezuinigingen uit Berkelland in balans. In bijlage 2 is de stand van de reserves weergegeven.
Lezen van tabellen
In de tabellen staan de negatieve getallen aan de lastenkant voor extra lasten, aan de batenkant staan negatieve getallen voor minder inkomsten. Positieve getallen staan aan de lastenkant voor een afname in de lasten, aan de batenkant staan positieve getallen voor extra inkomsten.
Voor de jaren 2023 en 2024 maken we in enkele tabellen onderscheid in incidentele en structurele baten en lasten. Dit is zichtbaar gemaakt door kolommen met een I (incidenteel) en S (structureel). Vanaf 2025 zitten er op dit moment geen incidentele baten en lasten meer in de begroting. Om die reden is voor die jaren een kolom met baten en lasten opgenomen.