Kwaliteit
Door de Coronacrisis zijn er jongeren die hun stage of BBL-plaats niet kunnen voortzetten, bijvoorbeeld binnen de horeca. Deze jongeren zijn door Werkgeversservicepunt Achterhoek en SDOA bemiddeld naar andere organisaties waar ze vergelijkbare werkzaamheden konden uitvoeren (bijvoorbeeld in een kantine van een zorginstelling). Het Werkgeversservicepunt Achterhoek is creatief in haar oplossingen om jongeren toch aan het werk te helpen en/of te houden.
In de regio Achterhoek worden in samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijs (MBO, PRO, VSO), RMC, UWV, uitvoeringsorganisaties en gemeenten jongeren begeleid naar betaald werk. Deze samenwerking heeft geresulteerd in verschillende acties die zijn vastgelegd in het actieplan Achterhoekse jongeren en zijn halverwege 2019 gestart. Zo werkt het Graafschap College Loopbaanplein samen met een jobcoach vanuit SDOA en Laborijn om de studenten te ondersteunen tijdens stage en de stap naar werk te maken. Het gaat hierbij om jongeren met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. SDOA heeft samen met het Graafschap college het project ‘Jij doet! Aan de slag met je toekomst!’ opgestart. Dit project richt zich op jongeren tussen de 18 en 28 jaar, die door de SDOA zijn geselecteerd op basis van de afstand tot de arbeidsmarkt en/of het onderwijs. Binnen het project wordt geïnvesteerd in persoonlijkheidsontwikkeling, het ontdoen van blokkades, het oriënteren op toekomstige mogelijkheden en het maken van de keuzes die leiden tot het wenselijke perspectief. Er worden op maat trajecten ingezet, zoals wandelcoaching, een workshop communicatie of het leren van de Nederlandse taal.
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de Coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de Coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de Coronacrisis op te vangen. Voor onze gemeente zijn bij ROZ 681 aanvragen ingediend voor een inkomensaanvulling en 71 aanvragen voor een krediet.