Portefeuillehouder
Gerjan Teselink

Kwaliteit (indicator)

O

Kwaliteit (toelichting)

Dit speerpunt betreft de activiteiten en uitgaven die betrekking op de uitvoering van de Participatiewet. De uitvoering van de Participatiewet is voor het grootste gedeelte belegd bij uitvoeringsorganisatie Fijnder. Zij voeren de wettelijke taken uit namens de gemeente Berkelland. Hierbij gaat het in ieder geval om het verstrekken van bijstandsuitkeringen en ondersteuning bij re-integratie en arbeidsmarkttoeleiding. 

De uitgaven binnen de speerpunt worden voor een belangrijk deel bepaald door de bestandsontwikkelingen van het aantal bijstandsgerechtigden bij Fijnder. In 2023 zagen we een trendbreuk ontstaan. Voor het eerst in jaren liet bijstandsbestand bij Fijnder een stijging zien. Op dat moment was het nog te vroeg om conclusies te trekken, maar de trend zet zich in 2024 voort. , waarin de gemeente Berkelland een kleine 7% meer aan bijstandsgerechtigden in het bestand terug ziet. Ook in 2024 zet de toename zich door en is het bestand ten opzichte van 31 december 2023 weer met 3,9% toegenomen in het eerste kwartaal voor de gemeente Berkelland en 2,2% Fijnder breed met de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk inbegrepen. De toename word nog steeds grotendeels veroorzaakt door de instroom van statushouders vanuit asielzoekerscentra. Omdat statushouders eerst een meerjarig inburgeringstraject doorlopen, is het niet te verwachten dat zij binnen afzienbare tijd uitstromen. 

 

 

 

 

Geld (indicator)

R

Geld (toelichting)

Voor deze activiteit wordt € 1.047.000 bijgeraamd. Deze bijraming wordt met name veroorzaakt doordat de uitkeringslasten € 915.000, als gevolg van de bestandsstijging, groter bleken dan begroot, evenals € 102.000 voor de uitvoeringskosten die ook weer in verband gebracht kunnen worden met de toename van het bestand.