Portefeuillehouder
Betsy Wormgoor

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

  

Geld (indicator)

R

Geld (toelichting)

In 2023 is door het College besloten gebruik te maken van het VNG voorspelmodel. Aanleiding is dat het voorspelmodel rekening houdt met de demografische  ontwikkelingen in onze gemeente. We verwachten dat deze ontwikkelingen van invloed zijn op onze toekomstige Wmo uitgaven. Het VNG voorspelmodel wordt continu bijgesteld. Waar de primitieve begroting 2024 nog gebaseerd was op het basisjaar 2021, baseert de laatste versie van het voorspelmodel zicht op de cijfers van 2022.  Deze voortschrijdend ontwikkeling betekent een lastenverhoging van  € 214.000 in de begroting 2024. Daarnaast wordt een correctie op de eerder toegevoegde indexering voorgesteld van € 42.000. Daartegenover staat een toename van de baten door stijging van de eigen bijdrage van € 34.800.

Voor de Regionale Inkoop wordt in de overeenkomst met de zorgaanbieder een plekprijs gehanteerd. In de overeenkomst is een periodieke  indexering opgenomen op deze plekprijzen. De lasten stijgen hierdoor met een bedrag van € 263.510. Het VNG voorspelmodel wordt met deze bestuursrapportage voor het eerst toegepast op de het segment Wmo Individuele Ondersteuning. Dit leidt tot een lastenstijging van € 164.590.

Voor de indexering van plekprijzen van de segmenten uit de regionale inkoop hanteren we een tarief van 4,7%. 
De meerjarenraming van de totale kosten voor ZOOV (Jeugd, WMO en Vluchtelingenvervoer) leidt tot een kleine lastendaling met € 12.300.